Artiesten Ik Zie U Graag 2023

Dez Mona (vrijdag)

Dez Mona weet al twee decennia het publiek te verrassen. Nog geen jaar na ‘Lucy’, een werelds oratorium in samenwerking met het Antwerpse Baroque Orchestration X komt Dez Mona nu met het kosmopolitische ‘Loose Ends’.

De hoekige funk wordt vaak afgewisseld met stuiterende discopop. Op ‘Loose Ends’ treedt de band uit de comfortzone en experimenteert met een nieuwe sound. De nadruk ligt meer op ritme en groove; een beetje back to basics, maar dan met de herkenbare Dez Mona sound.

High Hi (zaterdag)

Twee jaar na hun felbejubelde ‘Firepool’, met daarop de hit ‘Daggers’ steekt High Hi opnieuw de neus aan het muzikale venster. Als je dacht dat de pandemie High Hi klein zou krijgen, dan heb je het mis. Ze doken opnieuw de studio in en dat leverde direct tien stevige tracks op. De sound is groter en krijgt een meer psychedelische feel, een echo van het leven, dat ook niet altijd loopt zoals je dat wil.


Een korte omschrijving van High Hi? Offspring van 80ies indierock, 90ies shoegaze en opgevoed door de noughties. Een song, strak in het gareel gehouden door een funky feel, aangevuurd door een oorwurm-riffje dat zich meteen in het hoofd nestelt. En met een bekende sound-signatuur: tweestemmig, ogenschijnlijk happy met melancholische ondertoon, het auditieve equivalent van een aangename rilling over je rug.

Kids With Buns (vrijdag)

Kids With Buns is ontstaan in de slaapkamer van Amber en Marie die hun teksten uit dagboeken en gitaarakkoorden combineerden. Toen ze 19 en 21 jaar oud waren maakte ze de stap naar het podium. Het slaapkamer indiepop project verlegt muzikaal en thematisch de grenzen. Ze graven diep in hun psyche en persoonlijke ervaringen en zetten hun eerlijke gevoelens minutieus om in muziek. Waar hun twee geesten botsen, krijgt hun muziek vorm. Een melancholisch micro-universum krijgt vorm waar de pure maar karakteristieke gitaren samensmelten met de androgyne stem van Marie en de zijdezachte tonen van Amber. Hun eerste single ‘1712’ werd gebruikt door de Belgische hulplijn voor geweld, in 2021 komen ze als winnaars uit de bus van De Nieuwe Lichting en bereiken ze nummer 1 in De Afrekening op Studio Brussel. Live vertaalt Kids With Buns hun muziek op ontwapenende wijze en weet het publiek te boeien.

DIRK. (zondag)

Met het aantal speelbeurten en successen van DIRK. is het vrijwel onmogelijk om nog geen kennis gemaakt te hebben. DIRK. is hard onderweg om de beste Belgische band te zijn! Dus nu is het tijd om de landsgrenzen over te gaan. In 2018 kwam de debuutplaat ‘album’. De tweede plaat ‘Cracks in Common Sense’ klonk nostalgisch als Weezer en edgy als Pixies en Fugazi. Na twee jaar hard werken is het babyvet verwijdert. DIRK. klinkt meer gefocust en woest, en verkent tegelijk nieuw muzikaal terrein. Met een vleugje pure internationale klasse en humor, net zoals Blur in de 90’s. Verwacht ultra-aanstekelijke hooks, knapperige riffs en stijgende melodieën en dreunende drums. In maart 2023 komt er nieuwe muziek en dat wordt een gamechanger. DIRK. is live rauw, daar wil je bij zijn. DIRK. kan in ieder geval niet wachten om jou te zien!

Jan Verstraeten & string trio (zaterdag)

Kunstenaar Jan Verstraeten zoekt graag de grenzen op. Waar zijn debuut EP een tegenwicht was voor de punkscene waar hij vandaan komt, is ‘Violent Disco’ een kleurrijk geheel. Gedurfde melodieën, arrangementen en grootse geluiden. De corona-crisis zorgde voor inspiratie; tijdens een silent disco met een koptelefoon op helemaal in je eigen bubbel. Het veilige feesten toen is totaal het tegenovergestelde van hoe feesten hoort te zijn. Jan haalde zijn inspiratie uit maffiafilms, triphop en Moby. Zijn muziek is een reis, net als zijn videoclips.

Jan Verstraeten neemt je mee in zijn kleurrijke wereld en laat je even in zijn hoofd kijken. Voor zijn show neemt Jan Verstraeten zijn string trio mee.

MDC III (vrijdag)

Mattias de Craene (Nordmann) nodigde voor project MDC III maar liefst twee drummers uit. Samen met Simon Segers (De Beren Gieren) en Lennert Jacbos (The Germans) gaat Mattias bizarre instrumentale avonturen aan. De heren zijn soms abstract of ingetogen, om daarna snoeihard uit te halen in een moment van vurige extase. De drummers haken in elkaar met drukke, complexe en ritualistische grooves waarmee MDC III zichzelf overstijgt en het publiek wordt meegezogen. De modulaire drums, wild bewerkte saxofoonklanken en pulserende grooves zorgen voor een sensationeel trance opwekkende livesensatie. Het resultaat is veel dingen tegelijk, maar ondanks deze enorm variërende kleuren, geluiden, texturen, ritmes en stemmingen, zijn ze allemaal met elkaar verbonden; onderdeel van een genereus, kleurrijk geheel.

PAARD. (zaterdag)

Wat gebeurt er als je een mengelmoes aan verschillende genres in een instrumentaal jasje giet? Nou dan krijg het instrumentale trio PAARD. Met Wim Segers (Flat Earth Society, Compro Oro), Owern Perry Weston (Coely) en Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov). Hun experimentele mengelmoes gaat van eclectische hiphopgrooves naar een freestyle van funkflows met onderweg een hoop onverwachte stops.

Cloudy-Oh (zondag)

Cloudy-Oh is het nieuwe project van Floris De Decker (The Van Jets, Intergalactic Lovers). De band maakt escapistische space-pop geïnspireerd op Mac De Marco, Connan Mockasin, Prince en Cyndi Lauper. Verwacht psychedelische dreampop-gitaren, absurde lyrics, dansbare drumgrooves, funky baslijnen en uitbundige live-sets. Na slechts drie singles werd de band opgepikt door Willy Radio, IkLuisterBelgisch van StuBru en haalde ze de finale van Humo’s Rock Rally. Begin 2023 ziet debuutalbum ‘Exactly Where I Wanne Be’ het levenslicht.

Bat Eyes (vrijdag)

Ooit begonnen als drietal is in 2020 geüpgrade naar een indiekwartet. In eigen beheer bracht de band al drie singles it. De sprankelende gitaarpopsongs zijn doorspekt met een gezonde dosis melancholie, om nooit retro te worden. De debuutplaat ‘Bat Eyes’ is een powerpop homerun. Met nummers die branden en schitteren met hooks, melodieën en vervormde gitaren. Het gloednieuwe ‘I Don’t Mind’ is een slowburner; een traag indierock fuzzfest.

RONKER (zaterdag)

Net als het leven anno 2022 slaat RONKER droog op uw bakkes. Het leven is al complex genoeg, dus gaat RONKER op zoek naar de zwaarte in simpliciteit. Met één been diepgeworteld in het gitaargeweld uit de nineties en het andere verstrengeld in de galm van de jaren ’80, balanceert de band bewust op de rand van uitersten. Blackened post-punk gaze voor Nine Inch Nails fans, of gewoon indie metal?

RONKER live is een echte must-see. Weinig zever, veel zweet en vooral luid.

Porcelain ID (zondag)

De Rwandese Hubert Tuyishime werd bekroond tot Sound Track 2021-2022. Een van de muzikale beloftes, door de jury geroemd om krachtige tekst, sterke stem en unieke performance. Bewegend tussen poëtische en eigenzinnige vocals, met invloeden uit klassieke pop en lo-fi zijn de nummers kwetsbaar, oprecht en authentiek. De eerste dubbel-singel ‘Muschel/Vlaanderen’ kwam medio 2022 uit. Vlaanderen onthult de groeipijnen in de relatie tussen ouders en een queer kind, tussen een samenleving en haar daklozen, tussen mensen aan weerszijden van de marge.

“Dit is zo veel meer dan een ruwe diamant. Dit is eerlijk, woedend, verliefd, hoopvol, hartverscheurend en breekbaar in alle kleuren.” – Luminousdash


“Zeer ontwikkeld geluid voor iemand zo jong als mezelf. Waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat ik het zelf niet zou kunnen.” – Meskerem Mees

HOUSEPLaNTS (vrijdag)

Wat krijg je als een singer-songwriter pur sang en een onconventionele indie producer de handen in elkaar slaan? Klinkt als het begin van een slechte mop, maar met het echte antwoord valt niet te lachen. Pure (en minder pure) popsongs in een eclectische verpakking van elektronica, samples, sfeervolle synths en stuurse gitaren; een sound die duidelijk verwijst naar de late jaren ’90 en vroege jaren 2000. Mierzoete songs bedekt met een korrelige, duistere sluier. Voer voor fans van Beck, Gorrilaz, Radiohead, Massive Attack en Bon Iver.

Nona Problemo (zaterdag)

Zit het viertal van Nona Problemo niet op hun smartphones te tokkelen, dan componeren ze graag ecologische sprookjesmuziek en dansbare odes aan de rommel. Na een jaar won de band het popconcours Sound Track en sindsdien smeden ze naïeve plannen om de wereld te redden vanuit hun nieuwe hoofdkwartier in de krochten van het Depot in Leuven. Hun eerste EP produceerde ze samen met postpunkpedagoog Bert Vliegen, bekend van zijn vlijmscherpe baslijntjes bij Whispering Sons en Teen Creeps. Het resultaat is een eclectische EP die de speelse indie van acts als Los Campesinos! en The Fiery Furnaces probeert te verzoenen met de 80s melancholie van bands als New Order en The Cure.

OPROER (zondag)

OPROER bezweert met eigenzinnige songs waarin het experiment niet geschuwd wordt. Zorgvuldig creëerde het vijftal een stijl die mijmert tussen duister en dansbaar, extatisch en herkenbaar. Vanuit hun bakermat – een oude radiatorfabriek die werd omgebouwd tot studio – ontwikkelt de band een aanstekelijk geluid waarop stilstaan onmogelijk blijkt. Ze klinken dan ook als een overweldigende verwarmingsketel die moeiteloos elke energiecrisis de baas kan. Vaak dreigend, maar sympathiek en soms zelfs melancholisch laat OPROER niemand onberoerd.