10 historische juweeltjes in Breda en omstreken

De meeste mensen zijn zich bewust dat Breda doordrenkt van geschiedenis is. Zo navigeren dagelijks duizenden dagjesmensen zich door de historische winkelstraatjes zoals de Veemarktstraat, die vol staat met restaurants, cafés en uiteenlopende winkels, zoals ‘t Ezelsoor, Dille & Kamille en Suitable Breda. Terwijl de Grote Markt en het Kasteel van Breda tot de bekendste trekpleisters behoren, zijn er ook minder voor de hand liggende, die de moeite van het ontdekken waard zijn. Of je nu met een groep of zelfstandig Breda beter wilt leren kennen, hieronder staan acht locaties voor je op een rij:


1. Het Begijnhof
Het Begijnhof is een oase van rust in het hart van Breda. Gesticht in de 13e eeuw, biedt deze hof een ontsnapping van de dagelijkse hectiek te midden van de bruisende stad. Deze historische ommuurde tuin herbergt charmante huisjes en een pittoreske kapel. Het is een plek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ideaal voor een rustige wandeling en reflectie.

2. Kasteel Bouvigne
Op slechts een korte afstand van Breda bevindt zich Kasteel Bouvigne, omringd door prachtige tuinen en vijvers. Dit adembenemende landgoed dateert uit de 15e eeuw en herbergt nu het centrale kantoor van waterschap Brabantse Delta. De combinatie van indrukwekkende geschiedenis en natuurlijke schoonheid maakt Kasteel Bouvigne een verplichte stop tijdens elke roadtrip.

3. Rat Verlegh Stadion
Voor liefhebbers van sportgeschiedenis is een bezoek aan het Rat Verlegh Stadion, de thuisbasis van NAC Breda, een must. Terwijl het stadion zelf modern is, weerspiegelt het wel de passie en trots van de lokale gemeenschap voor voetbal. De rijke voetbalgeschiedenis van de club komt tot leven in het NAC Museum, waar bezoekers kunnen genieten van memorabilia en verhalen.

4. Ginnekenmarkt
De Ginnekenmarkt, gelegen in het zuiden van Breda, is een levendig plein omringd door historische gebouwen. Hier komen lokale bewoners samen in gezellige cafés en restaurants. Het plein ademt een bourgondisch dorpsgevoel uit en is hierdoor een uitstekende plek om te genieten van lokale lekkernijen en Brabantse gezelligheid.

5. Het Turfschip van Breda
Het Turfschip van Breda speelde een cruciale rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het verhaal van de listige inval van de watergeuzen in 1590, vermomd als turfschippers, wordt verteld in het Stedelijk Museum Breda, dat de geschiedenis van de stad en de regio belicht.

6. De Duivelsbrug
De Duivelsbrug is een charmante brug uit de 16e eeuw die over de singels van Breda loopt. Met zijn karakteristieke bogen biedt het een pittoresk uitzicht op het omringende landschap. Het is een ideale plek voor een rustige wandeling langs het water en om de architectuur te bewonderen.

7. Het Mastbos
Het Mastbos is een van de oudste bossen van Nederland. Het werd aangelegd door Hendrik III van Nassau en dateert uit de 15e eeuw. Dit koninklijk bos, bestaande met statige beuken en eiken, biedt een oase van groen aan de rand van Breda. Hier vind je ook de voormalige buitenplaats Bouvigne, een prachtig landhuis met een rijke geschiedenis.

8. Het Spanjaardsgat
Het Spanjaardsgat is een imposante waterpoort aan de rand van het Kasteel van Breda. Het is een imposante herinnering aan de tijden van belegeringen en ingenieuze verdediging. Het speelde een cruciale rol tijdens de belegering van Breda in 1590. Tegenwoordig is het een iconisch symbool van de stad en een geweldige plek voor een sfeervolle vaartocht in Breda.

9. Gevangenenpoort
De Gevangenenpoort is een 16e-eeuwse stadspoort. Hoewel de poort niet meer in gebruik is, herinnert het aan een tijd waarin stadspoorten een cruciale rol speelden in de verdediging van de stad. Het is een fotogenieke locatie die het verleden tot leven brengt.

10. Bierreclame Museum
Het Bierreclame Museum is een unieke plek die de geschiedenis van bier in Nederland belicht aan de hand van nostalgische reclame-uitingen. Van vintage affiches tot historische bierflesjes, het museum biedt een boeiende kijk op de biercultuur en reclamewereld door de jaren heen.

Terwijl de bekende plekken in Breda zeker de moeite waard zijn, zijn deze verborgen parels extra bijzonder. Ze nodigen je uit om dieper in te duiken in de lokale geschiedenis en de charme van deze stad en haar omgeving zelf te ervaren. Elk van deze locaties vormt een historisch tapijt aan gebeurtenissen en personen die samen de geest van deze bruisende stad vormen. Mocht je dus verlegen zijn voor een leuk uitje tijdens de vakantie of een lang weekend, dan nodigen we je van harte uit om de minder bewandelde paden te verkennen.