De highlights tijdens La Vuelta in Breda

Op 21 augustus 2022 komt één van de grootste wielerwedstrijden ter wereld naar Breda. La Vuelta bevindt zich drie dagen op Nederlands grondgebied. De derde en laatste etappe in Nederland start en finisht in Breda. Tijdens dit weekend zijn er veel activiteiten en evenementen in Breda die in het teken staan van de Ronde van Spanje. Van Spaanse muziek tot optredens van DJ's, leuke acts en mooie exposities. Uiteraard is de etappe op grote schermen te volgen op de Plazas Fiestas. In dit artikel nemen we je mee langs alle highlights! Een overzicht van alle events vind je hier

start op kasteelplein

De start van La Vuelta is dit jaar wel heel bijzonder, deze vindt namelijk plaats op het terrein van het Kasteel van Breda. Het peloton start om 12:10 uur op het Kasteelplein en fietst vervolgens door naar de Grote Markt, waar zij af zullen stappen en met de fiets aan hand door de Grote Kerk gaan lopen. Op dit moment tijdens de Ronde van Spanje maakt de adrenaline in hun lichaam even plaats voor stilte en bezinning. Vervolgens koersen de renners door naar Ulvenhout waar de tijd zal gaan lopen en de wedstrijd van 194 km. door West-Brabant dan echt zal gaan beginnen. Het gehele parcours is toegankelijk voor het publiek.

FINISH EN CEREMONIE

Op zondag 21 augustus, rond de klok van 17:15 uur zal het peloton finishen aan de Claudius Prinsenlaan. Vervolgens zal de feestelijke ceremonie plaatsvinden op het Chasséveld waar de winnaar van deze etappe van de Ronde van Spanje gehuldigd zal worden. 

Maar niet getreurd: het feestelijke programma gaat natuurlijk gewoon door in- en rond Breda. Naast de wielerronde zelf worden er in en rondom de Baronie ontzettend veel activiteiten georganiseerd voor jong en oud. We nemen jullie hieronder mee langs de highlights in de stad. Klik hier voor de volledige agenda vanaf vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus.

Koerstrui in de Grote Kerk

In de aanloop naar de start van deze etappe van de Ronde van Spanje presenteert de Grote Kerk een bijzondere tentoonstelling: 'Koerstrui in de Kerk'. Deze tentoonstelling neemt je mee door de kleurrijke verhalen en geschiedenis van de professionele wielerwereld. De tentoonstelling is voor jong en oud te zien tot en met 26 augustus. Lees hier meer over de tentoonstelling, wielerpreken en portretten.

havermarkt festival 

Ter ere van La Vuelta Holanda zal de Havermarkt omgetoverd worden tot een Spaans festivalterrein: het Havermarkt Festival 2022. Tijdens deze drie dagen waarbij de Havermarkt in zomerse, Spaanse sferen gedoopt wordt kan de bezoeker met de voetjes van de vloer tijdens optredens van diverse DJ's, barretjes, foodstands, De Jongens van Je Weet Wel en meer. Op zondag 21 augustus zal de etappe van de wielerkoers uiteraard live te zien zijn op groot scherm.

HAVENFEESTEN

De wielerkoers was voor lokale horeca ondernemers het startsein om een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren: De Havenfeesten 2022. Tijdens de eerste editie worden de kades van de Haven zomers versierd en onder het genot van muziek kan er bij verschillende barretjes lekkere sangria’s, ijskoude speciaalbiertjes, cocktails, oesters en hapjes worden genuttigd.

Baai pakt uit

Aankomend weekend pakt BAAI uit met een heerlijk Spaans zomerfeest op de kade. Vanaf vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus geniet je bij BAAI onder andere van een silent disco, cocktailbarren, live cooking, live muziek, brouwerijen en nog veel meer. Met als hoogtepunt live uitzicht op La Vuelta: zondag kun je bij BAAI de renners namelijk van dichtbij aanmoedigen. 

T-HUIS X LA VUELTA

Dit weekend zal het T-Huis in het Valkenberg Park flink uitpakken. Het T-Huis wordt omgebouwd tot Spaanse enclave. Een weekend vol met Spaanse tapasplanken, pinchos, salsa dansplaatjes, patatas bravas, ijskoude sangria, calamaris en nog veel meer. Kijk hier voor het volledige programma.

VUELTA BIJ DE PIJ

De Bruine Pij zal aankomend weekend ook helemaal in de sfeer van de Ronde van Spanje verkeren. Geniet dit Vuelta weekend van DJ's, Spaanse bands, bier, wijn en zelfs een Aperol Spritz-specialist! Op zondag 21 augustus staat de koffie en verse worstenbroodjes vanaf 09:00 uur klaar om de wielerwedstrijd gezamenlijk vanaf het begin live te volgen. Vind hier het exacte programma per dag.

MAÏSDOOLHOF LA VUELTA

Vind jij de weg uit dit Breda-Vuelta doolhof? Aankomend weekend kun je ook weer terecht voor deze puzzelwandeltocht in Prinsenbeek, helemaal in het teken van La Vuelta. Een sportief, educatief uitje voor jong en oud. Lees hier meer.

FIESTA D’EL BRACKO

Proeflokaal Brack maakt er aankomend weekend ook een Spaans feestweekend van. Verwacht een paella-party, flamencodans,  Spaanse cult films op een mega scherm, heerlijke tapas, live muziek en diverse fietsspellen voor jong en oud. Natuurlijk is de etappe deze drie dagen ook live te volgen op de schermen bij Brack. Ontdek hier meer over het exacte programma dit weekend. 

CAVA bij MARKANT

Restaurant Markant gaat ook mee in de Spaanse sferen in het weekend van 19 tot en met 21 augustus. Kom je dit weekend lunchen of dineren bij Markant? Dan krijg je een glas cava en een amuse op basis van Iberico van het huis! Proost samen met je vrienden of familie op dit Spaanse weekend. Lees hier meer.

Mucha mierda

Vanaf deze Plaza Fiesta kun je de strijd in het peloton maar liefst twee keer van dichtbij bewonderen. Mucha Mierda vind je in het parkje bij de Poolse Maria Kapel aan de Claudius Prinsenlaan. Op zondag 21 augustus is dit een groene oase waar de koffie, speciaalbieren en lekker eten klaar staan vanaf 12:00 uur. Speel tussen de feestelijkheden door een potje Jeu de Boules of KUB en geniet van live muziek en DJ's. Ook hier is alles te volgen via een groot scherm.

plaza chasséveld 

Feesten in Spaanse sferen én goed zicht hebben op de finish van deze etappe van de Vuelta? Dan is het Chasséveld dé plek voor jou aanstaande zondag. Volg de etappe op de grote schermen en maak rond 17:00 uur live mee hoe de winnaar over de eindstreep finisht, net voor het Chassét theater. Dit alles wordt natuurlijk feestelijk begeleid door verschillende artiesten en ijskoude biertjes.