Interactieve beeldcultuurinstallatie op station Breda
Cultuur snuiven in Breda begint voortaan al op het station. Daartoe zijn onlangs twee flinke vitrines geplaatst. De programmering van de vitrines weerspiegelt de (culturele) actualiteit van de stad, en toont soms ook cultuur van steden verderop langs het spoor. Zo maakt de treinreiziger kennis met cultuurprojecten en creatieve bedrijvigheid in Breda en omstreken.
Vanaf 8 februari bijt het jonge Bredase bedrijf Brandspanking het spits af met een interactieve animatie in de stijl van Vincent van Gogh.
Wethouder Cultuur, Marianne de Bie: “Met moderne dynamische animatietechnieken maken bezoekers kennis met actuele thema’s in onze stad. Beeldcultuur in combinatie met creatief ondernemerschap ten top! Een mooi visitekaartje voor Breda en het station.”
De installatie laat zien hoe Vincent van Gogh naar de stad zou kijken als hij in deze tijd had geleefd. De inspiratie hiervoor werd gevormd door de manier waarop destijds Vincent van Gogh het landschap rondom zijn geboortedorp Zundert tekende. Brandspanking werkte voor de gelegenheid samen met Studio Kocks, die het interieur voor de vitrines ontwierp. Beeldend kunstenaar Arjan Elenbaas tekende met een kroontjespen de animaties. Die veranderen continu en passen zich aan de actualiteit, tijd en het klimaat aan. Er is een dag- en nachtcyclus. En schijnt de zon buiten, dan is het ook zonnig in de animatie. Zo is er steeds een andere blik op de stad te zien.
De eerste versie van de animatie is in 2015 al speciaal voor de vitrines gemaakt, in het kader van het Van Gogh-jaar. De vitrines lieten even op zich wachten.
De installatie was eerder te zien bij ‘Vincent van Gogh Experiences 2015’ in de Grote Kerk en de pop up store van stichting Cultuurbehoud in de Catharinastraat. Deze versie is aangepast aan de actualiteit van nu.
Bekijk ook ‘the making of-video’ van de animatie.
Van Gogh, 125 Years Of Inspiration | The Making Of from brandspanking on Vimeo.
Plaats: Breda, Teteringen, Bavel, Ulvenhout en Prinsenbeek.