Julidans en het Stedelijk Museum presenteren op 7 en 8 juli LYNX

Julidans en het Stedelijk Museum presenteren op 7 en 8 juli LYNX, de performance van Astrit Ismaili die in 2022 met succes in première ging tijdens de 14e editie van de biënnale Manifesta, in Prishtina, Kosovo. LYNX bestaat uit 5 zelfgemaakte muziekinstrumenten die de performers aan de hand van lange draden bedienen. 


Deze muziekinstrumenten geven het lichaam een nieuwe functie: de performers verplaatsen zich door de ruimte en elke beweging creëert een uniek geluid. Met LYNX onderzoekt Ismaili de grenzen van het lichaam en breidt deze verder uit door het lichaam op een nieuwe manier te interpreteren en te gebruiken.

De muziekinstrumenten zitten via draden aan de performers vast. Terwijl zij door de ruimte bewegen, komen geluiden vrij die afkomstig zijn uit de kunst, populaire cultuur en politiek. Deze geluiden smelt Astrit Ismaili samen met hun eigen stem en die van de andere performers in zelf gecomponeerde songs. Uiteindelijk leidt het tot een performance die een mengelmoes van draden en een opeenstapeling van verschillende geluiden is. LYNX wordt uitgevoerd op vrijdag 7 juli om 16.00 uur, en op zaterdag 8 juli om 12.00 en 16.00 uur in het entreegebied van het Stedelijk Museum Amsterdam. De performance is een samenwerking tussen Manifesta 14, Autostrada Biënnale, BAU, BijlmAIR, Julidans en het Stedelijk Museum Amsterdam. Performance is een belangrijke kunstvorm in het Stedelijk. Het museum koestert dan ook de langdurige samenwerking met Julidans. In 2022 presenteerden het Stedelijk en Julidans samen twee choreografische performances van Michele Rizzo, HIGHER xtn. (2019) en REACHING (2021). Het Stedelijk en Julidans werkten eerder samen met choreografen als Ligia Lewis (2017), Alex Baczynski-Jenkins (2019) en Andreas Hannes (2021).