Verkiezing European Tree of the Year: Record aantal stemmen voor Nederlandse Moeierboom

Nooit eerder behaalde een Nederlandse boom zoveel stemmen bij de verkiezing European Tree of the Year als de Moeierboom dit jaar. De 345 jaar oude linde op de Markt in Etten-Leur sleepte maar liefst 34.244 stemmen in de wacht. Hiermee eindigde de Moeierboom (de Nederlandse Boom van het Jaar) op de zesde plaats.

 

De Millennium Steeneik van Lecina mag een jaar lang de titel European Tree of the Year dragen. De Spaanse boom behaalde een recordaantal van 104.264 stemmen. De Italiaanse Curinga Plataan werd tweede en de Russische Oude Oosterse Plataan derde. De Belgische Vierstammige Overlever in Ieper werd elfde. Aan de Europese boomverkiezing, die voor het elfde jaar werd gehouden en georganiseerd wordt door de Environmental Partnership Association, deden 14 landen mee. De volledige uitslag staat op www.treeoftheyear.org. De Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar is in handen van SBNL Natuurfonds in Leersum. 

“Super trots: Etten-Leur op de kaart” 
“Nooit eerder was de strijd zo hevig, nooit eerder deed Nederland het zo goed”, aldus Pierre van Damme, namens het Etten-Leurse campagneteam. “Vorig jaar behaalde de Heksenboom van Zwarte Kaat in Bladel de vierde plaats met 18.452 stemmen. Een jaar eerder werd de Anneville-eik bij Breda zevende met 16.194 stemmen. De Ettense-Leurse Moeierboom heeft het dus heel goed gedaan, maar er waren gewoon vijf landen die nog meer stemmen wisten te behalen. We zijn super trots”, aldus Van Damme. “Etten-Leur staat met de Moeierboom op de kaart.”


Ambassadeurs 
De hele maand februari voerden Etten-Leur en SBNL Natuurfonds campagne om de eeuwenoude dorpslinde en het belang van bomen in het algemeen onder de aandacht te brengen. Brabants bekendste boswachter Frans Kapteijns, tv-presentatrice Quinty Trustfull (RTL Koffietijd) en influencer Sylvana IJsselmuiden waren ambassadeurs voor de Moeierboom.

“Een stukje tree magic”
“TV, radio, social media, vakbladen, dagbladen en huis-aan-huisbladen werden volop benut. Er werd geflyerd, overal in Etten-Leur hingen affiches, er was snelwegreclame boven de A16 en A58, er werden filmpjes en TikToks gemaakt, er werd gezongen en gedanst bij de boom. Alles om op te vallen en aan te tonen waar de Moeierboom voor staat: een plek van ontmoeting en verbinding voor jong en oud in het hart van Etten-Leur. Binnenkort zal bij de Moeierboom een plaquette met informatie over de dorpslinde worden geplaatst”, aldus Van Damme. Inmiddels zijn afstammelingen van de Moeierboom hier als stek te bestellen. Vanaf volgend jaar zijn ze dan verkrijgbaar. “We zijn trots op ons stekkie. Met elkaar hebben we gezorgd voor een stukje tree magic en dat willen we vasthouden.”

Boom van het Jaar verkiezing 2021 
De verkiezing De Boom van het Jaar, een initiatief van SBNL Natuurfonds, gaat nu het vierde seizoen in. “Iedereen kan van 5 april tot 20 mei een markante boom nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc. Het meest aansprekende verhaal wint. Het gaat hierbij met name om de betekenis van de boom voor de gemeenschap. Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden rond 28 augustus bekend gemaakt. Vanaf 30 augustus tot 14 oktober 12.00 uur kan een ieder stemmen op zijn of haar favoriete boom. Op 15 oktober volgt dan de uitslag van de verkiezing”, aldus Maaike Brasz. Meer informatie hierover is te vinden op www.deboomvanhetjaar.nl.

Speciale dank aan Kees van Aert, initiatiefnemer voor de nominatie van de Moeierboom in 2020.