Foodblog: 8-gangen Trappistenproeverij bij 't Pannehûske

Tussen de bomen van landgoed Wallsteijn ligt Herberg ‘t Pannehûske, de plek waar rust en vertier elkaar ontmoeten. Je kunt hier terecht voor een pannenkoek, knapperig broodje, kopje koffie of een lekker speciaalbier. Voor de echte liefhebber organiseren ze ook regelmatig Trappistenproeverijen. Wij werden uitgenodigd voor een bijzondere proeverij met acht bieren en bijpassende gerechten. 

De weg naar 't Pannehûske hoort al bij de beleving: zodra je het laatste landweggetje verlaat en het bospad oprijdt, waan je jezelf in een andere wereld. Alles is donker en als je de bocht om rijdt, zie je in de verte licht. Als je daarna de herberg binnenloopt doe je letterlijk een stap terug in de tijd en word je verwelkomt door een warme en gezellige sfeer. 

De Trappistenproeverijen bij 't Pannehûske werden geïnspireerd door de komst van de Zundert Trappist. Uiteraard kon dit bijzondere bier daarom ook niet ontbreken aan de proeverij. In totaal werden we getrakteerd op acht bieren en bij elk biertje werd een gerecht geserveerd. Eigenaar Wil Nouws introduceerde elke Trappist met een mooi verhaal over de herkomst en smaakbeleving. 

WE VERLOTEN EEN PROEVERIJ VOOR TWEE PERSONEN VIA FACEBOOK & INSTAGRAM!

We starten de proeverij met de Chimay Goud, welke wordt gebrouwen in het hart van de abdij van Scourmont en was tot nu toe voorbehouden voor de kloostergemeenschap, haar gasten en medewerkers. Vandaag kan iedereen genieten van zijn verfrissende, kruidige en hoparoma’s.

We eten hierbij vers gebakken broodjes en vier verschillende smeersels: boter, kruidenboter, een rode tappende en frisse kruidencrème. 

Het tweede bier is de Achel Trappist, welke wordt gebrouwen in 2 sterktes: 8% en 9,5%. Wij drinken de 8%, met een goudblonde kleur en een mooie witte schuimkraag. De aroma's van de Achel Blond zijn zoet en hoppig, met een lichte hint van karamel en een aangename bittere toets. Het bier is vrij droog en heeft een lange afdronk. 

We eten hierbij twee kaaskroketjes op een bedje van rucola. 

De derde trappist is een zeer bijzondere... een heerlijk donker bier met een romig aroma met hinten van karamel en mout en heeft een alcohol percentage van 10,2%. Westvleteren 12 is te herkennen aan zijn gouden dop, en heeft geen label. Het biertje wordt door velen gezien als een van de beste bieren ter wereld!

We eten hierbij een huisgemaakte, licht romige, paprikasoep. 

Ons vierde bier is de La Trappe Isid’or,  een ongefilterd, lichtzoet amberbier met hinten van noten en karamel. Het is een nagistend bier met een zacht-bittere smaak en een fruitige afdronk. In 2009, toen de brouwerij 125 jaar bestond, is broeder Isodorus Laaber geëerd met een eigen bier, de La Trappe Isid’or. Hij was de eerste brouwer van de abdij. Hierdoor is dit bier erg speciaal voor de brouwerij, echt een bier met symbolische waarde. Verder heeft het bier een alcoholpercentage van 7,5%.

Bij dit bier aten we een kruidig broodje shoarma met gebakken champignons. 

Trappist nummer vijf: de Stift Engelszell Gregorius Trappistenbier. Dit is een complex bovengistend bruin bier met 10,5% alcohol. Het is een rijk geurend bier, enerzijds zoet maar tegelijkertijd een flinke bite en een lekkere bitterheid. Door gebruik te maken van honing uit eigen abdijtuin heeft dit bier een bijzondere smaak.

Bij de Gregorius wordt een visgerecht geserveerd bestaande uit een komkommer-zalm hapje, een garnalen cocktail en een pasteitje met krabsalade.

Het zesde bier is de Orval, welke wordt gebrouwen in de Abdij Notre-Dame d'Orval. Dit is een mooi amberkleurig bier met nagisting op de fles en kent een intense bitterheid en een rijke smaak die droog en hoppig is. Het is overigens een bier dat je ook mooi jaren kunt laten rijpen. 

Bij dit bier wordt het hoofdgerecht geserveerd: een gegrilde kipfilet op een bedje van witlof en een roomsaus, vergezeld door spruitjes en aardappel rösti's. 

De zevende Trappist die wordt geserveerd is de Westmalle Dubbel. Dit trappisten bier is gebrouwen in Abdij der trappisten van Westmalle. Het bier heeft een mooie roodbruine kleur met een rijke fruitige en kruidige smaak, met een alcoholpercentage van 7%.

We eten hierbij het dessert van ijs met een kletskop, slagroom en rode bessen. 

Ter afsluiting van het diner krijgen we de Zundert Trappist 8. Zundert is een amberkleurig Nederlands trappistenbier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in de Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert. De smaak is bitterzoet, kruidig maar toch fruitig. Dit heerlijke trappistenbier heeft een alcoholpercentage van 8%. We eten hierbij een chocolademousse, die is gemaakt met een Zundert Trappist. Een heerlijke combinatie die je zeker een keer moet proeven!

De proeverij wordt afgesloten met een lekkere borrelplank en de keuze uit een van je favoriete trappisten. Een leuke manier om de avond op gezellig manier af te sluiten en te praten over deze mooie bieren. 

De afsluiter van onze avond is de Tynt Meadow, een Dubbel Trappist met 7,4% alcohol. Aroma’s van donkere chocolade, drop en donker fruit. Heerlijk volmondig, een stevige body en mooi in balans. In de smaak ontdek je ook weer die chocolade, maar ook pepertjes en vijgen. In de afdronk is het bier verrassend sprankelend. 

Wil je zelf een Trappistenproeverij bijwonen? Hou dan onze website en app in de gaten voor de data in 2019!