Foodblog: wijnmakersdiner bij Pinot, in La Pinotheque
Eind 2017 opende La Pinotheque, de stoffige en ongebruikte gewelvenkelder in het restaurant Pinot is volledig verbouwd tot proefruimte. Afgelopen week waren wij te gast bij het allereerste wijnmakers-diner van Wijnbar Pinot in de onlangs vernieuwde Pinotheque. Een bijzondere ervaring die we graag met jullie delen.
wijnmakers diner in la pinotheque
Het wijnmakersdiner is een terugkerend evenement bij Pinot. Tijdens deze avond wordt een wijnmaker uitgenodigd om uitgebreid zijn of haar passie over te brengen aan een select gezelschap. Vanavond is Reinhard Heymann-Löwenstein te gast. Reinhard is een Duitse wijnmaker die op een bijna filosofische wijze over zijn wijnen en terroir vertelt. Met grote passie neemt hij ons mee in zijn verhaal, vertelt ons over de geschiedenis van de leistenen bodem en de natuurlijke wijze van vergisting. We proeven vanavond uitsluitend Rieslings en Pinot Noir, beiden niet in een hokje te plaatsen volgens Reinhard.
Terwijl Reinhard vertelt genieten wij van twee amuses en heerlijk vers warm brood. We starten met het proeven van twee Rieslings; 'F' en de Schiefertrassen. Wie nog geen fan is van Riesling, is het na vanavond absoluut .. de wijnen zijn heerlijk. De een is wat delicater, de ander meer fruitig en mineraal.
riesling en pinot noir zijn niet in een hokje te plaatsen
Martijn schenkt de volgende wijnen uit en Reinhard vertelt meer over zijn liefde voor zijn druiven. Heymann-Löwenstein maakt geen gebruik van onnatuurlijke manipulatie tijdens het vinificatie proces. Wel beïnvloed Reinhard de omstandigheden van de druiven dermate, dat het de kwaliteit ten goede komt. Zo heeft hij een speciale soft-energy geluidsinstallatie laten installeren die ervoor zou zorgen dat de druiven op de juiste wijze vergisten. Een idee afkomstig uit de agrarische sector, waar koeien betere melk zouden produceren door het horen van muziek.
Bij de volgende wijnen komt een ceviche van makreel met structuren van rode biet; een poffertje, zoetzuur en vinaigrette. Daarnaast frisse appel, romige avocado en radijs. De wijnen smaken erg verschillend bij het gerecht, het is leuk om het verschil te proeven. Iedereen heeft een duidelijke voorkeur voor één van de twee wijnen, maar Reinhard laat weten dat er geen goede of foute keuze is …
let go of all the rules!
De filosofie van Reinhard gaat verder dan muziek voor de druiven. Hij is van mening dat er geen goede of slechte wijn bestaat. Alles is afhankelijk van de persoon die die wijn drinkt en het moment. Een eye-opener en een verfrissende kijk op de wereld achter wijn proeven.
We gaan door, een tussengerecht wordt begeleid door nogmaals twee Rieslings; de Röttgen en Uhlen Blaufusser Lay, beiden G.G. Wederom een compleet ander smaakpallet. Het tussengerecht is een krabsalade met venkel, dashi en kimchi-mayonaise. Simpel, maar súper smaakvol. Wij genieten optimaal van het diner en de wijnen terwijl we luisteren naar de mooie verhalen van Reinhard.
een informele sfeer, heerlijk eten en mooie verhalen
De sfeer vanavond is informeel, er is veel ruimte voor het stellen van vragen. Wat ook leuk is, is dat we met zijn allen aan één grote tafel zitten. Hier en daar raakt men met elkaar aan de praat en worden verhalen, al dan niet over wijn, uitgewisseld.
De volgende wijnen worden uitgeschonken. Twee Pinot Noirs, volgens Reinhard is Pinot Noir -evenals Riesling- niet in een hokje te plaatsen. Het is geen rode wijn, niet te vergelijken met een Bordeaux of Sangiovese. Pinot Noir is erg fris, door het koude klimaat waar de druif groeit. We drinken vanavond twee verschillende jaargangen, een 2014 en 2015.
Het hoofdgerecht dat geserveerd wordt bij de Pinot Noirs is een roulleaux van varken met prei, wortel, kervelwortelmousseline en gratin. Heerlijk winterse smaken die mooi in evenwicht zijn met de frisse Pinot Noir.
Tot uiteraard drie Rieslings, uit dezelfde wijngaard, de Uhlen R, maar uit verschillende jaren: 2014, 2011 en 2006. Waarvan de eerste twee op magnum worden uitgeschonken. Het is bijzonder om te ervaren hoe de wijnen rijper worden naarmate ze ouder worden. De smaak wordt voller en rijker. De 2006 is dan ook onze absolute favoriet!
Martijn legt ons uit dat het moeilijk is een dessert te vinden wat goed samen gaat met deze wijnen. De wijnen afzonderlijk zijn overigens heer-lijk. Omdat veel desserts te zoet zijn om goed samen te gaan met deze wijnen genieten we vanavond van een kaasplankje. Iets waar je ons maar al te blij mee maakt
Op het kaas plankje vinden we drie sterke kazen: Brie de Riele, Chabichou, Vacherin Mont d’Or. Reinhard rondt ondertussen zijn verhaal af en het motto wat ons na vanavond absoluut bij zal blijven is: Forget all the rules! Drink waar je zin in hebt, wat jij lekker vind, uit het glas waar jij op dat moment happy van wordt, en het belangrijkste: geniet.
Een heerlijke avond komt tot haar besluit. Het wijnmakersdiner is een absolute aanrader voor wijnliefhebbers die geïnteresseerd zijn in verdieping, maar ook zeker toegankelijk voor beginnende ontdekkers. De sfeer is relaxed, gezellig en het eten is absoluut voortreffelijk, en de wijn … ja, de wijn is niet te overtreffen.