Foodblog: diner bij Brasserie Zandberg

Brasserie Zandberg presenteerde onlangs een nieuwe kaart, meer dan genoeg redenen om deze charmante zaak aan de Ginnekenweg te bezoeken! De brasserie kijkt uit op de levendige winkelstraat en bevindt zich in goed gezelschap tussen allerlei bijzondere winkels en horeca gelegenheden.

win een diner voor 2 via facebook of instagram!

De brasserie oogt van buiten relatief klein maar biedt toch verrassend veel plek voor een goed aantal gasten. Door de indeling van de brasserie waarbij de bar in het midden van de zaak staat behoud Zandberg zijn knusse karakter en intieme setting. Wij werden bij binnenkomst direct verwelkomd door de gastvrouw en op onze tafel stond een schildersezeltje met onze namen erop genoteerd. Wij kregen heel vlot onze eerste drankjes geserveerd, wij kozen te beginnen met een frisje, welke beiden werden geserveerd met een schijfje citroen.





Na de uitleg van eigenaar Jorn over de nieuwe kaart kozen wij allebei voor het viergangen menu en besloten wij ons te laten verrassen, de chef mocht zelf de gerechten kiezen. Wij hebben bewust gekozen om geen specifieke gerechten te bestellen binnen dit menu en waren erg benieuwd wat er ter tafel zou verschijnen.

4-GANGEN bij BRASSERIE ZANDBERG

Bij het menu werd ons een wijnarrangement aanbevolen waarbij de wijnen per glas worden geserveerd, bijpassend bij het geserveerde gerecht. Wij lieten ons volledig leiden door eigenaar Jorn.

Zodra onze keuze gemaakt was kregen wij allebei een amuse geserveerd in een mini-tajine. De amuse bestond uit een tartaar van rund met kappertjes en een subtiele truffel mayonaise. Een lekkere binnenkomer die op een leuke manier werd gepresenteerd. De tartaar was goed op smaak en de kappertjes zorgen voor een fris zuurtje.


Mijn voorgerecht was een mooie combinatie van gamba en schol geserveerd met soja mayonaise en kappertjes. De gamba was mooi gegaard en had een mooie stevige vlees-achtige structuur en een volle natuurlijke smaak. De schol was ook mooie gegaard en was zacht van structuur zonder dat hij uit elkaar viel. De soya-mayonaise is een goede toevoeging en geeft het geheel een subtiel zoute smaak die mooi samen gaat met de schol en gamba’s. De presentatie van het gerecht was erg netjes en werd afgemaakt met een klein beetje salade in het midden van het bord.



Het voorgerecht van mijn tafelgenoot bestond uit gamba serveert op een bedje van coquille in een saus van eekhoorntjesbrood. De gamba was net als het eerste voorgerecht mooi stevig en vol van smaak met een goede bite. De dun gesneden coquille was bijzonder lekker, zo vol van smaak en prachtig zacht qua structuur. Dit kwam door de zeer langzame garing van de coquille onder de hitte lampen. Zo vertelde de chef aan ons toen hij kort bij ons plaats nam om zijn creaties toe te lichten. De romige saus van eekhoorntjesbrood maakt dit voorgerecht af met zijn volle nootachtige smaak welke de heerlijke coquilles complementeerde.

Mijn tussengerecht bestond uit rode baars geserveerd op een bedje van zuurkool badend in een soep van kreeft.  De op de huid gebakken baars is ook perfect gegaard, zacht van structuur maar toch stevig van vlees zodat hij niet zomaar uit elkaar valt. Het zuurtje van de kool en het zoetje van de kreeftensoep en pompoenmousse geven een mooi smaakpalet wat goed gaat met de smaak van de vis.  Dit gerecht werd geserveerd met een soepele witte wijn. 

Mijn tafelgenoot kreeg een prachtige kalfswang geserveerd op  een bedje van pompoenmousse in een jus de veau, met enkele zilveruitjes en een mayonaise van rode ui. De kalfswang was erg mooi zacht gegaard over een langere tijd, net als bij de coquille is er duidelijk de tijd genomen om het gerecht te bereiden. Omdat kalfswang zogenaamd werkvlees is moet dit ook lang en langzaam garen om hem zo zacht te krijgen.  Het gerecht kent veel smaken, het zuurtje in de zilver ui, het zoete van de pompoen en het frisse van de mayonaise, alles past goed bij elkaar en de smaken versterken elkaar. Bij de kalfswang werd uiteraard een mooie rode wijn van Gabel geserveerd.

Over naar de hoofdgerechten, ik kreeg een bijzonder seizoensgebonden gerecht met Skrei (een soort kabeljauw) welke van januari tot maart vers te verkrijgen is. Skrei wordt geprezen om zijn verfijnde smaak en zijn stevige witte vlees. De Skrei maakt zijn naam waar, het is een erg lekkere vis met mooie smaken, het krokant gebakken huidje geeft een extra bite en is ook vol van smaak. De Skrei rust op een smeuïge, hartige rode bieten risotto welke enkel nog in de kern van de rijstkorrel nog een subtiele bite geeft, zoals het hoort. De jus van prei maakt de presentatie af en geeft een frisse smaak aan het geheel. Diverse groenten vullen het gerecht aan met extra kleur, zoals de romanesco kool en gegrilde courgette.  Bij dit gerecht kreeg ik een iets gekoelde rode wijn met een fruitige smaak.

Mijn tafelgenoot kreeg een krokant gebakken eendenborst met een dieprode volle rode wijnsaus. De eend werd geserveerd op enkele anijspaddenstoelen en daarnaast werd de presentatie aangevuld met  pompoenmousse en gegrilde courgette. De eendenborst is op de vetkant ingesneden en mooi krokant gebakken waarbij zijn eigen vet de buitenzijde mooi bruin heeft gekleurd. De binnenkant van het vlees is rosé tot helder rood in het midden. Onder de huid en op het vlees zit bijna geen vet meer wat ten goede komt van het eetgemak. De saus gaat mooi samen met de diepe smaken van het rode vlees. Bij dit gerecht wordt dan ook een volle donkere rode wijn geschonken. 

Als dessert kreeg ik een stevige ronde gelei van passievrucht, frambozen ijs, een zachte gelei van Cava, een saus van bosvruchten en een saus van mango. Het gehele gerecht is een mooie, wederom charmant gepresenteerde, afsluiter van dit diner. Het ijs was vol van smaak, de passievrucht gelei was mooi stevig en ook smaakvol. De zachte gelei van Cava smolt in de mond en ging goed met zowel het ijs als de passievrucht. De sausjes van vruchten maken het geheel compleet. Leuk detail, bij het dessert kregen wij ook zeer mooi passende wijnen geserveerd, zo kreeg ik een witte Gabel Riesling welke een klein zuurtje heeft. Dit matched mooi met het zuurtje in de diverse soorten fruit.

Mijn tafelgenoot kreeg een combinatie van diverse bereidingen van chocolade. Het gerecht bestond uit zeer luchtige chocolade mousse, ijs van witte chocolade en een moelleux met een kern van vloeibare warme chocolade. Dit zijn drie elementen die uiteraard erg goed scoren, zeker als zij zo goed bereidt zijn en de chocolade smaak sterk aanwezig is. Bij dit chocolade gerecht werd een Monestrell Dulce Tinto geserveerd, een zoete rode dessert wijn uit 2014. De volle smaak van de rode wijn gaat hand in hand met de chocolade.

Onze ervaring bij Brasserie Zandberg was bijzonder goed. Het was voor ons persoonlijk de eerste kennismaking met deze charmante brasserie. Alle indrukken zijn goed, er was een warm welkom, goede service, mooie gastvrijheid, uitbundige kennis en vooral veel passie voor het vak. Zowel de gastvrouw, gastheer, sommelier, chef, iedereen in dit team vult elkaar perfect aan. 

De gerechten zien er stuk voor stuk uit om door een ringetje te halen, smaken zeer goed en de bereiding is precies on-the-spot. Elk gerecht wat wij kregen paste ook op de of andere manier enigszins bij het vorige gerechten terwijl er veel variatie tussen zat. De wijnen bij de gerechten zijn tevens een echte aanvulling op het smakenpalet en je mag de chef en de sommelier gerust vertrouwen om voor jou een menu te selecteren. De gerechten volgen elkaar in perfect tempo op, niet te snel, niet te langzaam. 

Zoals de chef aangaf gedurende een korte introductie zit het geheim van lekker koken in geven van de tijd aan de gerechten en bereiding, en dat proef je. Brasserie Zandberg, een absolute aanrader!